Myllykosken tehdasalue

Mikä tekee Myllykoskesta biotalouden keskittymän?

Harvoin näkee niin hyvin johonkin tiettyyn tarkoitukseen soveltuvaa ympäristöä kuin Myllykosken entisen paperitehtaan alueella.

Jo se, että entisenä paperitehtaalla on juuret metsässä ja biotaloudessa ennen kuin termi on keksitty, puoltaa ajatusta biotalouden keskittymästä.  Lähialueen metsistä tehtiin hioketta ja sellua ja niistä valmistettiin paperia, jota sitten vietiin ympäri maailmaa. Tuosta ajasta on jäänyt jäljelle paitsi muistot ja rakennukset, myös hyvää kalustoa ja tekniikkaa mm. hurja murskain, joka janoaa uutta elämää vaikkapa hiokkeen teossa tai sen jalostusprosessin osana.  Infra on vertaansa vailla, kustannustaso kilpailukykyinen,  liikenneyhteydet erinomaiset ja paikkakuntakin juuri valittu Vuoden kyläksi Kymenlaaksossa.

Tulevaisuus on biotalouden ja siihen liittyvien investointien. Meillä on tavoitteet ja sitoumukset kestävään kehitykseen ja ilmastopolitiikka, joiden avulla rakennetaan kestävää Suomea.  Biotalous antaa mahdollisuuksia uusien yritysten luomiseen ja ilmastopäästöjä vähentävien tuotantotapojen ja tuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Se korvaa fossiilisia raaka-aineita, edistää hiilen sidontaa ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.  Siihen panostetaan voimakkaasti ja eri muotoja on lukemattomia. Tarvitaan vain idea, kehitystyötä ja paikka, jossa tuotantoa voi järkevästi harjoittaa. Se on Myllykoskella.

Myllykosken tehdasalueen uusiokäyttö on yksi esimerkki kiertotaloudesta. Tehdas ansaitsee uuden elämän ja sillä on vahvuudet palvella vielä monenlaisessa liiketoiminnassa. Kaikkea ei tarvitse rakentaa uudelleen. Uusiokäytössä toimintaan saa liitettyä kehykset ja tarinat, joissa on oikeanlaista historian havinaa. Eikä siitäkään ole haittaa, että tehdasalue on kuuluisan arkkitehdin W.G. Palmqvistin suunnittelema sata vuotta sitten. Tähän päivään alue ja rakennukset saadaan räätälöinnillä ja täydennysrakentamisella. Käyttämätöntä rakennusoikeutta on kaavassa 100 000 neliötä. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin tekemään omia tarinoita.

Jatketaan suunnittelua ja yhteydenpitoa. Minut saa kiinni numerosta 050 327 4890 ja sähköpostilla jari.lahtinen(ät)redeve.fi

Jari Lahtinen
toimitusjohtaja
Redeve Oy